Tapio Puolimatka

Kaikki blogit puheenaiheesta Tieteellinen tieto

Sukupuolineutraali yhteiskuntakoe politisoi tieteen

Sukupuolineutraalin avioliittolain perusoletuksena on, ettei perherakenteella ja vanhempien sukupuolidynamiikalla ole merkitystä lapsen hyvinvoinnin ja kehitysmahdollisuuksien kannalta. Tältä pohjalta oletetaan, että lapset voivat yhtä hyvin riippumatta siitä kasvavatko he biologisen isänsä ja äitinsä eheässä avioliitossa tai samaa sukupuolta olevan parin perheessä, jonka perherakenne erottaa lapsen aina joko biologisesta isästään tai äidistään.

Fysiikka ja ns. taloustiede

Ns. taloustieteen professori Vesa Kanniainen kirjoitti tieteenfilosofista roskaa Tieteessä tapahtuu numerossa 5/2015 otsikolla, kuvat 1&2.  

Tulipa mieleeni, että Vesa Kanniainen kirjoitti roskaa jo vuonna 1998:


Lauri Gröhn 1998

Kommentteja Vesa Kanniaisen viestiin Työ ei lopu:

Tiedeuskovaisuuden puolestapuhe

Nykyaikana on tavallista että syvällisyyttä ei mitata (kn)oppimäärillä vaan aiheilla. Syvällisen ihmisen täytyy kenties väheksyä uskontoja mutta kuitenkin rakastaa hengellisyyttä. Hänellä täytyy tässä mielessä olla tietynlaisia mielipiteitä tieteestä, uskonnosta ja niiden suhteesta. Minä taas olen pinnallinen, jossain määrin tulen tämän vuoksi toimeen vähemmällä. Tämä toki vaatii isompaa (kn)oppimäärää. Mutta kuitenkin olen Willard van Quinen kannalla.

Maailman kaikki tieto hallussa

Wikipedia is killing the discussion, sanoi eräs belgialainen kaveri pari vuotta sitten Antwerpenissa käydyssä keskustelussa.  Istuimme iltaa tyttäreni kotona ja koolla oli parikymmentä nuorehkoa kohtalaisen koulutettua ystävää.

Nicolas oli osittain oikeassa ainakin siltä osin, että jos koolla on suunnilleen samantasoisen koulutuksen saaneita keskustelijoita, on kaikilla mahdollisuus tarkistaa väite mistä tahansa tiedossa olevasta lähteestä.

Tieteellinen maailmankuva on uskomusjärjestelmä

Teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist on määritellyt tieteellisen maailmankuvan. Puntaroin kriittisesti seuraavassa artikkelissa Karin ajatuksia tieteellisestä maailmankuvasta. Kari Enqvistin lainaukset ovat kursiivilla.

Alustukseksi laitan tähän alaotsikot  - 'Tieteellinen maailmankuva' ja 'Uskonnollinen fundamentalisti'

 

TIETEELLINEN MAAILMANKUVA

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä